Angststoornis


Praktijk Rood biedt hulp aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen die last hebben van angst(stoornissen). Iedereen is wel eens bang of angstig. Angst is een heel normale en nuttige emotie in een gevaarlijke situatie. Dan helpt deze emotie ons om te overleven. Soms gebeurt het dat je je continu angstig voelt en bang bent voor situaties die feitelijk gezien niet direct gevaarlijk zijn. Wanneer de kenmerken dusdanig aanwezig zijn dat deze een belemmering voor jouw dagelijks leven vormen, zou er sprake kunnen zijn van een angststoornis. Er bestaan verschillende angststoornissen:

  • Separatieangststoornis: je hebt een grote angst om gescheiden te worden van de persoon/personen waaraan jij gehecht bent, terwijl dit niet past bij jouw leeftijd.
  • Selectief mutisme: je spreekt niet in een sociale situatie waarin dit wel wordt verwacht, bijvoorbeeld op school.
  • Specifieke fobie: je hebt een grote angst of vrees voor een specifiek object of een specifieke situaties, zoals vliegen, hoogtes, dieren, een injectie krijgen of bloed zien.
  • Sociale-angststoornis: je hebt een duidelijke angst voor één of meer sociale situaties waarin je wordt blootgesteld aan mogelijke kritische beoordeling door anderen, bijvoorbeeld een gesprek voeren, onbekende mensen ontmoeten, geobserveerd worden of een presentatie geven.
  • Paniekstoornis: je hebt last van terugkerende, onverwachte paniekaanvallen. Een paniekaanval is een plotselinge golf van intense angst die binnen enkele minuten een piek bereikt en gepaard gaat met verschillende lichamelijke reacties.
  • Agorafobie: dit wordt ook wel plein- of straatvrees genoemd. Je hebt grote angst om bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, in de supermarkt of in een drukke winkelstraat te zijn. De angst kan zo hevig zijn dat je niet meer naar buiten durft.
  • Gegeneraliseerde-angststoornis: je hebt langere tijd grote angst en bezorgdheid voor een aantal gebeurtenissen of activiteiten, die lastig onder controle te houden is. Vaak gaat dit gepaard met rusteloosheid, snel vermoeid raken, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en spierspanning.


Herken jij jezelf/je kind in één van de bovenstaande beschrijvingen? Praktijk Rood biedt zowel diagnostiek als behandeling bij (een vermoeden van) een angststoornis. Meestal wordt in de behandeling gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie. Waar nodig zullen individuele aanpassingen of aanvullingen gedaan worden.