Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS)


Praktijk Rood biedt hulp aan kinderen en jongeren met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), ook wel bekend als dwang of dwangstoornis. Kinderen met OCS hebben last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. De gedachten en/of handelingen kosten veel tijd en hebben daardoor veel invloed op het dagelijks leven. Kenmerken van OCS zijn:

  • Dwanggedachten (obsessies): dwanggedachten zijn vervelende gedachten, beelden of ideeën die steeds opnieuw in je opkomen, zonder dat je dat wil. Meestal zijn het nare, enge of vreemde gedachten waar je angstig van wordt. Het is moeilijk om deze gedachten uit je hoofd te krijgen. Dat lukt vaak alleen maar door dwanghandelingen uit te voeren. Een voorbeeld van een dwanggedachte is: als ik mijn handen niet heel goed was, kan ik ziek worden.
  • Dwanghandelingen (compulsies): dwanghandelingen zijn dingen die je doet omdat je het gevoel hebt dat je ze moet doen of omdat je bang bent dat er anders misschien iets ergs gebeurt. Als je deze dingen niet doet, voel je je rot, onrustig, boos of bang. Door het uitvoeren van de dwanghandelingen verdwijnt dit nare gevoel. Vaak weet je dat de dingen die je doet eigenlijk niet nodig, vreemd of overdreven zijn, maar toch lukt het je niet ermee te stoppen. Voorbeelden van dwanghandelingen zijn: controleren of alle ramen en deuren op slot zitten, alles wat je met rechts aanraakt ook met links aanraken of heel vaak je handen wassen. Je kan dwanghandelingen ook in je hoofd uitvoeren, bijvoorbeeld door in gedachten dingen te moeten herhalen of dingen te moeten tellen.

 

Denk je dat jij of je kind last hebt/heeft van OCS? Bij Praktijk Rood kunnen we zowel diagnostiek doen als behandeling aanbieden. We maken meestal gebruik van cognitieve gedragstherapie, maar kijken ook naar wat jij nodig hebt. Geregeld maken we gebruik van het protocol Bedwing je dwang (Wolters, de Haan & Paauw). Ook betrekken we jouw ouders bij de behandeling.