Annemarie Sijtsma MSc


Psycholoog 

 

Mijn naam is Annemarie Sijtsma (1992) en ik ben sinds het begin van het schooljaar 2016-2017 werkzaam als psycholoog bij Praktijk Rood. Ik heb mijn master Kinder- en Jeugdpsychologie behaald aan de Universiteit Leiden, waar ik veel theorieën heb vergaard op het gebied van de ontwikkeling, opvoeding en ondersteuning van kinderen en jongeren. Deze master sprak mij vooral aan vanwege het oplossingsgerichte karakter: wat zijn de sterke kanten van een kind en waarin kan een kind nog groeien? Ik vind dit zelf mooi aansluiten bij mijn eigen belevingswereld en die van kinderen: nieuwsgierigheid en openheid staan namelijk centraal in deze benadering.
 

Met mijn opleiding, interesse en enthousiasme pas ik deze theorie toe in de praktijk. Ik houd me bezig met onderzoek naar de achtergrond van het gedrag van kinderen en de behandeling daarvan. Ik vind het interessant om de sterke en minder sterke kanten van een kind in kaart te brengen en op zoek te gaan naar eventuele oorzaken van gedrag. Voor wat betreft de behandeling ben ik gecertificeerd voor verschillende protocollen (o.a. Zelf plannen, Zelf oplossingen bedenken, Ik leer leren, Cogmed Werkgeheugen Training, Werken aan een negatief zelfbeeld en WRITEjunior) en heb ik zelf een protocol voor werkhoudingsproblemen ontwikkeld. Ik houd me ook bezig met het leren begrijpen en reguleren van emoties (angst, woede, verdriet, somberheid). Vaak kies ik een mix van de cognitief gedragstherapeutische benadering en de oplossingsgerichte visie, waarbij ik samen met het kind op onderzoek uit ga. Hoe gaat het hem lukken om zijn situatie ten goede te veranderen? Wat helpt hem, wie of wat kan hem ondersteunen en welke vaardigheden bezit het kind al?

Al met al leidt zowel onderzoek als behandeling tot inzichten en adviezen waar ouders en kinderen in de praktijk mee verder kunnen, en daar help ik hen graag bij!